Performance of cultivars of lettuce in West Potiguar

  • Vania Christina Nascimento Porto Federal Rural University of the Semi-Arid
  • Luiz Leonardo Ferreira Associate Professor at the Federal Rural University of Semi-Arid
  • Elizangela Cabral dos Santos Associate Professor at the Federal Rural University of Semi-Arid
  • Antonio Ewerton da Silva Almeida Masters in Soil Science at the Universidade Federal Rural do Semi-arid
  • Francisco Mardones Sérvulo Bezerra Majoring in Agronomy at the Universidade Federal Rural do Semi-arid
  • Francisco Sidene Oliveira Majoring in Agronomy at the Universidade Federal Rural do Semi-arid

Abstract

Lettuce ( Lactuca sativa ) is a popular vegetable crop on the planet , especially among the hardwoods , as the most produced in Brazil , is considered one of the healthiest foods , great food and human health importance . The objective of this study was to evaluate the behavior of lettuce cultivars in western Rio Grande do Norte . The seedlings were grown in a greenhouse. Thirty -five days after transplantation , yield components and quality of lettuce cultivars were analyzed . The experimental design was in blocks, randomized , seven corresponding to lettuce cultivars treatments : American Winslow ; Wonder 4 Seasons Purple Butter ; Mimosa Red Salad Bowl ; Scarlat ; Wonder Summer Butter , Elba , and Grad Rapids TBR , in four replications . Data were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey test at 5 % probability . It was concluded that the cultivars American Winslow and Elba showed maioes productivity indexes and the components of quality variation among cultivars was observed only in degree of hydration , soluble solids and pH .

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC – Association of Official Analytical Chemistry. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 17.ed. Washington: AOAC, 2002, 1115p.

BENICASA, M.M.P. Análise de Crescimento de Plantas (noções básicas). Jaboticabal. FUNEP. 2004. 42p.

CASTRO, B.M.C.; ANDRADE JUNIOR, V.C.; PEREIRA, G.A.M.; PEDROSA, C.E.; AZEVEDO, A.M.; FERREIRA, M.A.M. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v.30, n.2, p.3031-3036, 2012. (Suplemento - CD Rom).

CEAGESP. Programa Brasileiro para Modernização da Horticultura. Normas de Classificação do Tomate. Centro de Qualidade em Horticultura. CQH/CEAGESP. 2000. São Paulo (CQH. Documentos 26).

FERREIRA, D.F. SISVAR Versão 5.0. Departamento de Ciências Exatas. UFLA, Lavras, MG, 2007.

HENZ, G.P.; SUINAGA, F. Tipos de alface cultivados no Brasil. EMBRAPA Hortaliças, Brasília, 2009. 7p. (Comunicado Técnico, 75).

IAL – Instituto Adolfo Lutz. Normas analíticas, métodos químicos e físicos de alimentos. 3.ed. São Paulo: IAL, 1985. v.1, 553p.

MENEZES, E.M.S.; FERNANDES, E.C.; SABAA-SRUR, A.U.O. Folhas de alface LISA (Lactuca sativa) minimamente processadas armazenadas em atmosfera modificada: análises físicas, químicas e físico-químicas. Ciência, Tecnologia, e Alimentação, Campinas, v.25, n.1, p.60-62, 2005.

MORAIS, P.L.D.; DIAS, N.S.; ALMEIDA, M,L.B.; SARMENTO, J.D.A.; SOUSA NETO, O.N. Qualidade pós-colheita da alface hidropônica em ambiente protegido sob malhas termorefletoras e negra. Revista Ceres, Viçosa, v.58, n.5, p.638-644, 2011.

SANTI, A.; CARVALHO, M.A.C.; CAMPOS, O.R.; SILVA, A.F.; ALMEIDA, J.L.; MONTEIRO, S. Ação de material orgânico sobre a produção e características comerciais de cultivares de alface. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v.28, n.1, p.87-90, 2010.

SANTOS, A.O. Produção de olerícolas (alface, beterraba e cenoura) sob manejo orgânico nos sistemas mandalla e convencional. 93.f. 2010. Dissertação (Mestrado em Agronomia). Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista, Bahia, 2010.

SANTOS, D.; MENDONÇA, R.M.N.; SILVA, S.M.; ESPÍNOLA, J.E.F.; SOUZA, A.P. Produção comercial de cultivares de alface em Bananeiras. Horticultura Brasileira, Vitoria da Conquista, v.29, n.4, p.609-612. 2011.

SILVA, E.M.N.C.P.; FERREIRA, R.L.F.; ARAÚJO NETO, S.E.; TAVELLA, L.B.; SOLINO, A.J.S. Qualidade de alface crespa cultivada em sistema orgânico, convencional e hidropônico. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v.29, n.2, p. 242-245, 2011.

TOSTA, M.S.; BORGES, F.S.P.; REIS, L.L.; TOSTA, J.S.; MENDONÇA, V.; TOSTA, P.A.F. Avaliação de quatro variedades de alface para cultivo de outono em Cassilândia-MS. Agropecuária Científica no Semi-Árido, Patos, v.5, p.30-35, 2009.

ZÁRATE, N.A.H.; VIEIRA, M.C.; HELMICH, M.; HEID, D.M.; TUTIDA MENEGATI, C. Produção agroeconômica de três variedades de alface: cultivo com e sem amontoa. Revista Ciência Agronômica, Ceará, v.41, n.4, p.646-653, 2010.

Published
2014-02-04
Section
Scientific Articles