Storage and quality of fig tree cv. Purple of Valinhos fruit post-harvest in West Rio Grande do Norte

  • Francisco Sidene Oliveira Silva Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
  • Eduardo Castro Pereira Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
  • Anderson Araujo Alves Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
  • Vander Mendonça Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
  • Elizangela Cabral dos Santos Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
  • João Paulo Nobre de Almeida Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA
Keywords: Ficus carica L., Shelf life, Conservation

Abstract

Fig tree fruit have a relatively short shelf life due to their fragile structure and high metabolism, which requires enormous storage. This study aims to evaluate the physical and chemical attributes in the different storage times in post-harvest conservation of fig tree cv. Purple of Valinhos. A completely randomized experimental design was used in a 5 × 3 factorial scheme (5 storage times: 0, 4, 8, 12, 16 days) and (3 harvest points: 50, 75 and 100% mature) with four replicates and 8 fruits per treatment. The fruits were stored in a cold room, with a temperature of 10 ± 2°C and 80-90% relative humidity. These storage conditions were an efficient alternative to maintain fruit quality for up to 4 days for fresh mass and vitamin C characteristics, while soluble solids content (°Brix) had its best values at 16 days of storage. The stage of maturation III obtained greater length and diameter as well as smaller loss of fresh mass and firmness of the fruits.

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Author Biographies

Francisco Sidene Oliveira Silva, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Estudante de Doutorado do Programa de Pós-graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

Departamento: Fitotecnia

Eduardo Castro Pereira, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Estudante de Doutorado do Programa de Pós-graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

Departamento: Fitotecnia

Anderson Araujo Alves, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Estudante de graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

 

Vander Mendonça, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Professor do Programa de Pós-graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

Departamento: Ciências Vegetais

Elizangela Cabral dos Santos, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Professor do Programa de Pós-graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

Departamento: Ciências Vegetais

João Paulo Nobre de Almeida, Universidade Federal Rural do Semiárido – UFERSA

Estudante de Doutorado do Programa de Pós-graduação na Universidade Federal Rural do Semiárido-UFERSA

Área: Fitotecnia

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Published
2018-09-24
Section
Scientific Articles