Storage and quality of fig tree cv. Purple of Valinhos fruit post-harvest in West Rio Grande do Norte
Abstract
Fig tree fruit have a relatively short shelf life due to their fragile structure and high metabolism, which requires enormous storage. This study aims to evaluate the physical and chemical attributes in the different storage times in post-harvest conservation of fig tree cv. Purple of Valinhos. A completely randomized experimental design was used in a 5 × 3 factorial scheme (5 storage times: 0, 4, 8, 12, 16 days) and (3 harvest points: 50, 75 and 100% mature) with four replicates and 8 fruits per treatment. The fruits were stored in a cold room, with a temperature of 10 ± 2°C and 80-90% relative humidity. These storage conditions were an efficient alternative to maintain fruit quality for up to 4 days for fresh mass and vitamin C characteristics, while soluble solids content (°Brix) had its best values at 16 days of storage. The stage of maturation III obtained greater length and diameter as well as smaller loss of fresh mass and firmness of the fruits.
Downloads
References
ADRIANO, E.; LEONEL, S.; EVANGELISTA, R. M. Qualidade de fruto da aceroleira cv. Olivier em dois estádios de maturação. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 1, p. 541-545, 2011. Suplemento. doi: 10.1590/S0100-29452011000500073.
ANTUNES, L. E. C.; DUARTE FILHO, J.; SOUZA, C. M. Conservação pós-colheita de frutos de amoreira-preta. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 38, n. 3, p. 413-419, 2003. doi: 10.1590/S0100-204X2003000300011.
ANTUNES, L. E. C.; GONÇALVES, E. D.; TREVISAN, R. Alterações da atividade da poligalacturonase e pectinametilesterase em amora-preta (Rubus spp.) durante o armazenamento. Revista Brasileira de Agrociência, v. 12, n. 1, p. 63-66, 2006. doi: 10.18539/CAST.V12I1.4488.
AOAC – ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Official methods of analysis of the AOAC. 17. ed. Washington: AOAC, 2002.
CARMO FILHO, F.; OLIVEIRA, O. F. Mossoró: um município do semiárido nordestino, caracterização climática e aspecto florístico. Mossoró: Esam, 1995. 62 p.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed. Lavras: Editora da UFLA, 2005. 543 p.
DUSSÁN-SARRIA, S. S.; HONÓRIO, S. L. Parâmetros de resfriamento rápido do figo (Ficus carica L.) cv. Roxo de Valinhos embalado em caixa de exportação. UDO Agrícola, v. 5, n. 1, p. 96-102, 2005.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001.
FREITAS, R. N. S.; SOUZA, P. A.; SILVA, M. E. T.; SILVA, F. L.; MARACAJÁ, P. B. Caracterização pós-colheita de figos (Ficus carica L.) produzidos sob diferentes condições de cultivo na Chapada do Apodi-CE. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 10, n. 1, p. 43-46, 2015. doi: 10.18378/rvads.v10i1.3316.
GONÇALVES, C. A. A.; LIMA, L. D. O.; LOPES, P. S. N.; PRADO, M. E. T. Caracterização física, físico-química, enzimática e de parede celular em diferentes estádios de desenvolvimento da fruta de figueira. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 1, p. 220-229, 2006. doi: 10.1590/S0101-20612006000100035.
LAJÚS, C. R. Desenvolvimento e produção da figueira cv. Roxo de Valinhos em ambiente protegido, submetida a diferentes épocas de poda e condução. 2004. 146 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade de Passo Fundo, Passo Fundo, 2004.
LIMA, L. C.; DIAS, M. S. C.; CASTRO, M. V.; MARTINS, R. N.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M..; SILVA, E. D. Conservação pós-colheita de figos verdes (Ficus carica L.) cv. Roxo de Valinhos tratados com hipoclorito de sódio e armazenados sob refrigeração em atmosfera modificada passiva. Ciência e Agrotecnologia, v. 29, n. 4, p. 810-816, 2005. doi: 10.1590/S1413-70542005000400013.
MAZARO, S. M.; GOUVÊA, A.; CITADIN, I.; DANNER, M. A. Ensacamento de figos cv. Roxo de Valinhos. Scientia Agrária, v. 6, n. 1-2, p. 59-63, 2005. doi: 10.5380/rsa.v6i1.4595.
MOREIRA, G. C. Colheita do figo. In: LEONEL, S.; SAMPAIO, A. C (Org.). A figueira. São Paulo: Editora Unesp, 2011. p. 337-346.
NEVES, L. C.; PRILL, M. A. S.; BENEDETTE, R. M.; SILVA, V. X. Pós-colheita de frutas tropicais. In: NEVES, L. C. Manual pós-colheita da fruticultura brasileira. Londrina: EdUEL, 2009. p. 373-386.
NIENOW, A. A.; CHAVES, A.; LAJÚS, C. R.; CALVETE, E. O. Produção da figueira em ambiente protegido submetida a diferentes épocas de poda e número de ramos. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 28, n. 3, p. 421-424, 2006. doi: 10.1590/S0100-29452006000300018.
OSHIRO, A. M.; DRESH, D. M.; SCALON, S. P. Q. Atmosfera modificada e temperaturas de armazenamento na conservação pós-colheita de guavira (Campomanesia adamantium Camb.). Bioscience Journal, v. 29, n. 5, p. 1421-1430, 2013.
SILVA, A. C. Utilização do carbono-13 como marcador na partição de fotoassimilados em figueira. 2009. 98 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, 2009.
SOUZA, A. P.; SILVA, A. C. Exigências climáticas da figueira. In: LEONEL, S.; SAMPAIO, A. C. (Org.). A figueira. São Paulo: Editora Unesp, 2011. p. 111-122.
SOUZA, M. E.; JENMI, M.; MELGAREJO, P.; LEONEL, S.; OTÓN, M.; ARTÉS, F. Atributos físico-químicos e aceitabilidade dos frutos de figueiras cultivadas na Espanha. Nativa, v. 2, n. 3, p. 138-142, 2014. doi: 10.14583/2318-7670.v02n03a02.
THÉ, P. M. P.; CARVALHO, V. D.; ABREU, C. M. P.; NUNES, R. P.; PINTO, N. A. V. D. Efeito da temperatura de armazenamento e do estádio de maturação sobre a composição química do abacaxi cv. Smooth Cayenne L. Ciência e Agrotecnologia, v. 25, n. 2, p. 356-363, 2001.
Authors retain copyright and grant the Journal the right to the first publication. Authors are encouraged to and may self-archive a created version of their article in their institutional repository, or as a book chapter, as long as acknowledgement is given to the original source of publication. As the Journal provides open access to its publications, articles may not be used for commercial purposes. The contents published are the sole and exclusive responsibility of their authors; however, the publishers can make textual adjustments, adaptation to publishing standards and adjustments of spelling and grammar, to maintain the standard patterns of the language and the journal. Failure to comply with this commitment will submit the offenders to sanctions and penalties under the Brazilian legislation (Law of Copyright Protection; nº 9,610; 19 February 1998).