Physiological maturity of pitaya seeds
Abstract
Pitaya is a fruit that has a high economic and nutritional potential, and these characteristics has picked the interest of the seed sector for high quality production, as the propagation of this culture occurs solely through seeds. The aim of this study was to evaluate the physiological, biochemical and health quality of pitaya seeds with different stages of fruit maturation. The experimental design used was completely randomized with four replications, where fruits were collected at 25, 30, 35 and 40 days after anthesis, followed by pulp removal to acquire seeds. Seed quality was evaluated according to: germination, accelerated aging, seedling emergence, speed index and average germination time, seed health, and electrophoretic patterns of heat resistant proteins LEA. The results showed that pitaya seeds reach their full physiological maturity at 40 days after anthesis, the same period during which heat resistant proteins LEA are expressed higher. The presence of fungi in pitaya seeds from fruits of different maturation stages is low.
Downloads
References
AGUIAR, I. B.; PERECIN, D.; KAGEYAMA, P. Y. Maturação fisiológica de sementes de Eucalyptus grandis Hill ex Maiden. IPEF, n. 38, p. 41-49, 1988.
ALFENAS, A. C. (Ed.). Eletroforese e marcadores bioquímicos em plantas e microrganismos. 2. ed. Viçosa: Editora UFV, 2006. 627 p.
ANDRADE, R. A.; MARTINS, A. B. G; SILVA, M. T. H. Development of seedlings of red pitaya (Hylocereus undatus Haw) in different substrate volumes. Acta Scientiarum: Agronomy, v. 30, p. 697-700, 2008. Suplemento. doi: 10.4025/actasciagron.v30i5.5970.
ANDRADE, R. A.; MARTINS, A. B. G.; SILVA, M. T. H. Influência da fonte de material e do tempo de cura na propagação vegetativa da pitaya vermelha (Hylocereus undatus Haw). Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n. 1, p. 183-186, 2007. doi: 10.1590/S0100-29452007000100040.
ANDRADE, R. A.; OLIVEIRA, I. V. M.; MARTINS, A. B. G. Influência da condição e período de armazenamento na germinação de sementes de pitaya vermelha. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 27, n. 1, p. 168-170, 2005. doi: 10.1590/S0100-29452005000100044.
BASTOS, D. C.; PIO, R.; SCARPARE FILHO, J. A.; LIBARDI, M. N.; ALMEIDA, L. F. P.; GALUCHI, T. P. D.; BAKKER, S. T. Propagação de pitaya ‘vermelha’ por estaquia. Ciência e Agrotecnologia, v. 30, n. 6, p. 1106-1109, 2006. doi: 10.1590/S1413-70542006000600009.
BITTENCOURT, J. F. N.; SEDER, R.; UNGARO, M. R. G.; TOLEDO, N. M. P. Maturação fisiológica de sementes de girassol cv. contisol. Revista Brasileira de Sementes, v. 13, n. 2, p. 81-85, 1991. doi: 10.17801/0101-3122/rbs.v13n2p81-85.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de análise sanitária de sementes. Brasília, DF: Mapa; ACS, 2009a. 200 p.
BRASIL. Companhia Nacional de Abastecimento. Programa Brasileiro de Modernização do Mercado Hortigranjeiro. Conab: Prohort, 2014. Disponível em: <https://bit.ly/2MQefYw>. Acesso em: 1º jan. 2014.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Brasília, DF: Mapa; ACS, 2009b. 399 p.
CANTO, A. R. El cultivo de pitahaya en Yucatán. Yucatán: Universidad Autónoma Chapingo, 1993. 53 p.
CAVALCANTE, Í. H. L.; MARTINS, A. B. G.; SILVA JÚNIOR, G. B.; ROCHA, L. F.; FALCÃO NETO, R.; CAVALCANTE, L. F. Adubação orgânica e intensidade luminosa no crescimento e desenvolvimento inicial da pitaya em Bom Jesus-PI. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 3, p. 970-982, 2011. doi: 10.1590/S0100-29452011005000086.
EDMOND, J. B.; DRAPALA, W. J. The effects of temperature, sand and soil, and acetone on germination of okra seed. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, n. 71, p. 428-434, 1958.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011. doi: 10.1590/S1413-70542011000600001.
HONG-BO, S.; ZONG-SUO, L; MING-AN, S. LEA proteins in higher plants: structure, function, gene expression and regulation. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, v. 45, n. 3-4, p. 131-135, 2005.
JUNQUEIRA, K. P.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BELLON, G.; LIMA, C. A.; SOUZA, L. S. Diversidade genética de pitayas nativas do cerrado com base em marcadores RAPD. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 3, p. 819-824, 2010. doi: 10.1590/S0100-29452010005000104.
LE BELLEC, F.; VAILLANT, F.; IMBERT, E. Pitahaya (Hylocereus spp.): a new fruit crop, a market with a future. Fruits, v. 61, n. 4, p.237-250, 2006. doi: 10.1051/fruits:2006021.
LONE, A. B.; COLOMBO, R. C.; FAVETTA, V.; TAKAHASHI, L. S. A.; FARIA, R. T. Temperatura na germinação de sementes de genótipos de pitaya. Semina: Ciências Agrárias, v. 35, n. 4, p. 2251-2258, 2014. Suplemento. doi: 10.5433/1679-0359.2014v35n4Suplp2251.
MACHADO, J. C. Patologia de sementes: significado e atribuições. In: CARVALHO, N. M.; NAKAGAWA, J. (Ed.). Sementes: ciência, tecnologia e produção. 5. ed. Jaboticabal: Funep, 2012. p. 524-590.
MAGUIRRE, J. D. Speed of germination aid in selection and evaluation for seedling and vigour. Crop Science, v. 2, n. 2, p. 176-177, 1962. doi: 10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x.
MARCOS FILHO, J.; KIKUTI, A. L. P.; LIMA, L. B. Métodos para avaliação do vigor de sementes de soja, incluindo análise computadorizada de imagens. Revista Brasileira de Sementes, Lavras, v. 31, n. 1, p. 102-112, 2009.
MARQUES, V. B.; MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; ARAÚJO, N. A.; SILVA, F. O. R. Fenologia reprodutiva de pitaia vermelha no município de Lavras, MG. Ciência Rural, v. 41, n. 6, p. 984-987, 2011. doi: 10.1590/S0103-84782011005000071.
MENEZES, T. P.; RAMOS, J. D.; LIMA, L. C. O.; COSTA, A. C.; NASSUR, R. C. M. R.; RUFINI, J. C. M. Características físicas e físico-químicas de pitaia vermelha durante a maturação. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 2, p. 631-644, 2015. doi: 1 0.5433/1679-0359.2015v36n2p631.
MIZRAHI, Y.; NERD, A.; NOBEL, P. S. Cacti as crops. In: JANICK, J. (Ed.). Horticultural Reviews. Hoboken: Wiley, 1997. v. 18, p. 291-320. doi: 10.1002/9780470650608.ch6.
MOREIRA, R. A.; RAMOS, J. D.; MARQUES, V. B.; ARAÚJO, N. A.; MELO, P. C. Crescimento de pitaia vermelha com adubação orgânica e granulado bioclástico. Ciência Rural, v. 41, n. 5, p. 785-788, 2011. doi: 10.1590/S0103-84782011010500002.
NASCIMENTO, W. M.; DIAS, D. C. F. S.; FREITAS, R. A. Produção de sementes de pimentas. Informe Agropecuário: Cultivo da Pimenta, v. 27, n. 235, p. 30-39, 2006.
NERD, A.; TEL-ZUR, N.; MIZRAHI, Y. Fruits of vine and columnar cacti. In: NOBEL, P. S. (Ed.). Cacti: biology and uses. California: University of California Press, 2002. p. 185-197.
OLIVEIRA JR., J. L. et al. Substrate moisture and temperature in the germination and vigor of pitaya. Comunicata Scientiae, v. 6, p. 282-290, 2015.
PESSOA, Â. M. S.; SILVA-MANN, R.; SANTOS, Â. G.; RIBEIRO, M. L. F. Influência da maturação de frutos na germinação, vigor e teor de óleo de sementes de pinhão-manso (Jatropha curcas L.). Scientia Plena, v. 8, n. 7, p. 1-11, 2012.
RAVEH, E.; NERD, A.; MIZRAHI, Y. Responses of two hemiepiphytic fruit crop cacti to different degrees of shade. Scientia Horticulturae, v. 73, n. 2-3, p. 151-164, 1998. doi: 10.1016/S0304-4238(97)00134-9.
SILVA, A. C. C.; MARTINS, A. B. G.; CAVALLARI, L. L. Qualidade de frutos de pitaya em função da época de polinização, da fonte de pólen e da coloração da cobertura. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 33, n. 4, p. 1162-1168, 2011. doi: 10.1590/S0100-29452011000400014.
SILVA, M. T. H.; MARTINS, A. B. G.; ANDRADE, R. A. Enraizamento de estacas de pitaya vermelha em diferentes substratos. Caatinga, v. 19, n. 1, p. 61-64, 2006.
VIDIGAL, D. S.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, L. A. S.; FINGER, F. L. Changes in seed quality during fruit maturation of sweet pepper. Scientia Agricola, v. 68, n. 5, p. 535-539, 2011. doi: 10.1590/S0103-90162011000500004.
Authors retain copyright and grant the Journal the right to the first publication. Authors are encouraged to and may self-archive a created version of their article in their institutional repository, or as a book chapter, as long as acknowledgement is given to the original source of publication. As the Journal provides open access to its publications, articles may not be used for commercial purposes. The contents published are the sole and exclusive responsibility of their authors; however, the publishers can make textual adjustments, adaptation to publishing standards and adjustments of spelling and grammar, to maintain the standard patterns of the language and the journal. Failure to comply with this commitment will submit the offenders to sanctions and penalties under the Brazilian legislation (Law of Copyright Protection; nº 9,610; 19 February 1998).