Biofortification with iron of lettuce and arugula in soilless culture

  • Luciene Laurett Universidade Federal do Espírito Santo
  • Adriano Alves Fernandes Universidade Federal do Espírito Santo
  • Edilson Romais Schmildt Universidade Federal do Espírito Santo
  • Camila Pinto Almeida Universidade Federal do Espírito Santo
  • Maria Luiza Pereira Barbosa Pinto Universidade Federal do Espírito Santo

Abstract

The deficiency of iron in the human organism causes the anemia, which is a public health problem. Food biofortification is a scientific tendency to avoid the disease. The objective of this study was to evaluate biofortification with iron of lettuce and arugula in soilless culture. Two experiments in hydroponics one for each culture were installed. The experimental design was in randomized blocks with five treatments and six replications. The treatments consisted in increasing concentrations of iron 45 (control), 90; 135; 180; 225 μmol.L-1. At 27 and 30 days after transplanting to arugula and lettuce, respectively, were evaluated: shoot fresh matter, number of leaves, leaf area, root fresh  matter, root volume, shoot dry matter and root dry matter. The data were submitted to variance and regression analysis. The production of shoot fresh matter of lettuce and arugula decreased significantly with increasing iron concentration. Lettuce occurred reduction of 83.60% in the concentration of 180 μmol.L-1 Fe and arugula was a reduction of 67.86% in the concentration of 225 μmol.L-1 Fe. For lettuce production Vitoria Santo Antão and Rococo arugula hydroponically recommended the use of concentration of 45 μmol.L-1 Fe.

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Author Biographies

Luciene Laurett, Universidade Federal do Espírito Santo
Universidade Federal do Espírito Santo, CEUNES - Centro Universitário Norte do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas.
Adriano Alves Fernandes, Universidade Federal do Espírito Santo
Universidade Federal do Espírito Santo, CEUNES - Centro Universitário Norte do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas.
Edilson Romais Schmildt, Universidade Federal do Espírito Santo
Universidade Federal do Espírito Santo, CEUNES - Centro Universitário Norte do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas.
Camila Pinto Almeida, Universidade Federal do Espírito Santo
Universidade Federal do Espírito Santo, CEUNES - Centro Universitário Norte do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas.
Maria Luiza Pereira Barbosa Pinto, Universidade Federal do Espírito Santo
Universidade Federal do Espírito Santo, CEUNES - Centro Universitário Norte do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas.

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Published
2017-07-05
Section
Scientific Articles